Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

A Balkáni Régióban tevékeny értékesítő Apuka és Férj blogja

A horvát, brač-i (Brács) kő legendája, amiből a Fehér Ház épült. Vagy mégsem?
Az egyik megkérdőjelezhetetlen tény, amelyet évtizedek óta Horvátországban promóznak, de már a volt Jugoszlávia idején is kommunikálták, hogy brač-i kőből épült a Fehér Ház. Vagy legalábbis annak egy része.
Igaz vagy nem? Nos, ezt sajnos nem lehet biztosan eldönteni. Miért? Olvass tovább a kép alatt
the-white-house-1623005_960_720.jpg
A washingtoni Fehér Ház
Még az amerikai média is írta 1986-ban, hogy "a jugoszlávok azt állítják, hogy a Fehér Ház bračból érkező kőből épült".

A történet valódi lendületét azonban a New York Times cikke adta. Steve Dougherty 2005-ben írt egy cikket az Adriai-tenger szépségeiről, amiben megemlítette Brač szigetét is. Kijelentette, hogy a Diocletianus-palota köve a Fehér Ház alapanyagával megegyező. Érdekesség, hogy Hvar szigetét is megemlítette ugyanebben az összefüggésben.

A New York Times a világ egyik legmegbízhatóbb médiájaként ismert, így nem meglepő, hogy a történet azonnal szárnyakat kapott, és a szöveget különféle turisztikai brosúrákban idézték. A világ más médiumai is írták. A horvát turizmusnak pedig remek lehetőséget biztosított a reklámozásra.

Ám ezután amerikai történészek mérgesen reagáltak, és állítólag elégedetlenek voltak a Fehér Ház lakói is ezekkel a hírekkel. Felkérték a New York Times szerkesztőségét, hogy közöljék a következő javítást:

 

brac-feher-haz-new-york-times.jpg

Ebben az olvasható, hogy a horvátországi tengerparti helyekről szóló cikk tévesen állítja a Fehér Ház építéséhez használt kő forrását. Ami természetesen otthon, Virginiában és Marylandben bányásztak. És semmiképpen sem az az adriai Hvar és Brač szigeteken.
De ekkor már késő volt. Az interneten az információ (a téves is) gyorsan terjed.

A rejtélyes magyar szál a Fehér Ház és a brač-i kövek történetében

Külföldi és horvát fórumok is megemlítenek egy történetet, amiben az első amerikai elnök, George Washington (1732 - 1799),  1789–1797 környékén azzal az ötlettel állt elő, hogy Bračból követ hozna az akkori Osztrák – Magyar Birodalomból.
Amikor a Fehér Ház épült, abban az időben a mai Horvátország az Osztrák-Magyar Monarchia fennhatósága alatt állt. Egy rejtélyes magyar a történet szerint azért érkezett Bračba, hogy három hajónyi követ vásároljon, amelyek állítólag Amerikába mentek. Ezek voltak a Fehér Ház kövei. Sajnos nincsenek történelmi források, amelyek megerősítenék ezt a történetet. Valljuk be nem is logikus, ha valaki kőért megy a világ másik felére, amikor Amerika tele van kőbányákkal. De "Brač Fehér Házának" a története még mindig megállíthatatlanul kering...

Még egy lehetőség

A "News-Herald", a "Sun Sentinel", valamint a "Litos online" (egy spanyol szakmagazin, amely a természetes kövek kereskedelmével és helyszíneinek tanulmányozásával foglalkozik szerte a világon), szintén ír a brač-i kő és a Fehér Ház összefüggéseiről. A magazin hat nyelven jelenik meg.

Ők állítják: A washingtoni Fehér Ház elülső oszlopai az említett horvát mészkőből készültek. Ugyanis a Fehér Ház a 18. század utolsó évtizedében épült, és az 1812-es háború alatt leégett. A felújítás 1815-ben kezdődött, és az oszlopokat 1824-ben építették hozzá - írja a "Litos". Szerintük ekkor érkeztek Amerikába a messzi horvát földről, de nem tudni, hogy oszlopokat itt vagy Horvátországban vájták-e ki.

A tárgyilagos történet

A CNN szerint, a Washingtontól körülbelül egy órányi autóútra fekvő kőből épült a Fehér Ház.
Mi azonban szeretünk hinni a legendáknak és abban, hogy nekünk magyaroknak, akár ehhez is közünk lehet. Amíg nincsen bizonyíték, bármit hihetünk, ugye?
 
Mi is a brač-i kő?
A brači-kő, mészkő, a kréta korszakban keletkezett, amely Krisztus előtt kb. 145,5-65,5 millió évvel zajlott.

 

Híres a Fehér Ház nélkül is

A legrégebbi felhasználása és egyben ami híressé is tette, az a spliti Diokleciánusz (Diocletianus) palota. Ennek a felépítését követően, a szigeten, a birodalom legjobb kőfaragói éltek.

dioklecian-palota.png

 Diokletianus Palota  / forrás: matis.hr

A budapesti Parlamentünk egyes elemei is ebből a kőből épültek. Itt jegyzem meg, lehet, hogy Budapestre nehezebb volt elhozni ezeket a köveket abban az időben, mint hajón Washingtonba vinni.

building-335130_1280.jpg

Budapest, Parlament  / forrás: pixabay

brac-budapest.png

Ezt a mészkövet a ENSZ New York-i székházának építésénél is használták. Az előcsarnokában és a székház előtti a "Béke Emlékmű" alapjaként. Itt amúgy Antun Augustinčić horvát szobrászművész munkálkodott.

antun-augustuncic_un_fotografija-006.jpg

New York, Béke Emlékmű

 

castle-2003867_1280.jpg

Belvedere Kastély - Bécs / forrás: pixabay

Díszítették vele továbbá a berlini Reichstag-ot, a liverpooli katedrálist, a kormányzói palotát Triesztben és még sok más lenyűgöző épületet.

 A XX. század leghíresebb horvát szobrásza, Ivan Meštrović is előszeretettel használta:

5118ac51e16821bd962df8b50a5f5ef5--ivan-mestrovic-sculpture-art.jpg

Lehet, hogy ennek hatására is napjaink leggyakoribb felhasználása ennek a kőnek az, hogy kisebb szuveníreket készítenek belőle, amit Brač szigetén értékesítenek.

 

Neked van ilyen emléked otthon a polcon?

 

 

Források:

Matica-2019_05-za-web.pdf (matis.hr)

Slobodna Dalmacija - Bračani, nemojte se ljutiti, ali nema ni jednog dokaza da je Bijela kuća sagrađena od bračkog kamena. Istražili smo kako je cijela priča konstruirana

A bejegyzés trackback címe:

https://kristof-ladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr9416459254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yamaha FJR1300 2021.03.13. 22:11:45

Van ám.Egy mozsár és egy vitorláshajó.Nomeg az ,hogy édesanyám itt látta először a tengert .a Brac-i kő gyönyörű.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.03.15. 19:26:43

"Valljuk be nem is logikus, ha valaki kőért megy a világ másik felére, amikor Amerika tele van kőbányákkal."

És lám, az ENSZ New York-i székházánál is felhasználták, Liverpoolhoz is biztosan volt ennél közelebb is kőbánya. Ésszerű okot nemigen fogunk találni a brači kő története ellen, mindig volt, akinek megérte a világ túlsó csücskéből szállítani alapanyagokat, mert az szebb, jobb, drágább, vagy mert megteheti.

Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

Ladányi Kristóf vagyok. 1982-ben születtem, Nagykanizsán. 2000-ben Horvátországba költöztem ahol nagyon sok embert ismertem meg. Széles körben megismertem az ottani kultúrát és piaci igényeket, viselkedést. Több, mint 20 éves értékesítési tapasztalatom van, ebből több, mint 10 év az építőipar területén. 2 gyermekem van, házas vagyok (újra :) ). Sokat túrázunk, utazunk. Sokat olvasok és tanulok. A blogban világmeglátásomat és tapasztalataimat közlöm. A sok munka és családi teendő mellett én vagyok a TEDxNagykanizsa szervezője és kurátora is. Szeretnél követni, kapcsolatba lépni velem? Látogass el ide: www.linktr.ee/lkristof

Friss topikok

süti beállítások módosítása