Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

A Balkáni Régióban tevékeny értékesítő Apuka és Férj blogja

Drónnal kameráznál Horvátországban? Nem fogsz, de nem azért amire Te gondolsz
Minden amit tudnod kell, egyszerűen, ha drónoznál Horvátországban 2021-ben

2021 január 1-jétől Horvátországban is változtak a törvények a drónozással kapcsolatban.

Nagyon sok a talány és a kérdés a hazai drónozók körében is. Hát még, ha külföldre mész (ha egyszer végre majd lehet) annál is tanácstalanabb vagy. Leírom pár mondatban amit tudnod kell, ha repülni és/vagy videózni szeretnél ebben a csodálatos országban.

A cikket a terv szerint frissíteni fogom, ha változás fog történni.

drone-698564_1920.jpg

A szövegben leírtak minden pilóta nélküli repülőgép üzemeltetőjére (drónpilótákra) érvényes, még a 249 gramnál könnyebb drónokra is!


Kezdjük az alapoknál: a Horvát Köztársaságban 3, a drónrepüléssel kapcsolatos intézmény létezik:
1. Horvát Polgári Repülési Ügynökség-CCAA.
2. Horvát Légiirányítási Szolgáltatások-HKZP
3. Állami Geodéziai Igazgatóság - DGU
CCAA-t és HKZP-t a drónod érdekli amíg az DGU (Állami Geodéziai Igazgatóság) a felvett anyagokat (fotó + videó) ellenőrzi. És ez utóbbival lesz leginkább problémánk, nekünk magyaroknak egyelőre. Erről bővebben később.


1.CCAA:


A drónokra 2 új szabályozás vonatkozik:
(EU) 2019/945 rendelet a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és a harmadik országokból származó pilóta nélküli légijármű-üzemeltetőkről
A pilóta nélküli repülőgépek üzemeltetésének szabályairól és eljárásairól szóló (EU) 2019/947 rendelet
Az új EU-előírások szerint 3 fő kategória van A, B és C.

Az EU-előírások a következőkre oszlanak: NYITOTT KATEGÓRIA, KÜLÖNLEGES KATEGÓRIA és HITELESÍTETT KATEGÓRIA

eu-dron-kategoriak.jpeg

Mivel a drónozók 95% NYITOTT KATEGÓRIÁBA tartozik, így most leginkább erről írnék.
NYITOTT KATEGÓRIA - pilóta nélküli repülőgépek 0g-25kg-tól.
A NYITOTT KATEGÓRIA A1, A2 és A3 kategóriákra oszlik.
A1-kategória = 0 <OM <500g.

Minden fényképezőgép nélküli, 250 g alatti drón az A1-RC alkategóriába tartozik.

A1 drónok kamerával - drónok– (DJI Mavic Mini 1.2, DJI Mavic Air 1)
Az A1 kategória esetében szükséges letenni az online vizsgát (40 kérdéses feladatsor. Elfogadják bármely EU országban letett vizsgát), érvényes biztosítással kell rendelkezni regisztrálni kell magad (20HRK = kb. 900 Ft) majd minden repülést be kell jelenteni az AMC Portal alkalmazáson keresztül.

 És itt jön nekünk magyaroknak a legkomolyabb probléma: külföldi (azaz magyar) jelen pillanatban az AMC Portal alkalmazásba és a CCAA portálon nem tud regisztrálni! Ugyanis a rendszer egyelőre OIB-számot kér, ami egy egyedi horvát személyi szám és csak Horvátországban használatos! 

 FRISSÍTÉS 2021.03.12.:  A drónunkat és pilótáikat a lakhelyükön kell regisztrálni az EU-n belül, így az itthoni regisztráció(ka)t elfogadják.  Biztosítás:  még nem tudni, hogy a 250g alatti drónokat kell-e biztosítani Horvátországban való repüléshez (itthon nem kötelező)

 

blue-4145659_1280.jpg

A2 kategória - 500g≤OM <2kg
Ebb atartozik a DJI MAVIC AIR 2, DJI MAVIC PRO 1/2-ZOOM/PRO, DJI PHANTOM 3/4/4 PRO, DJI INSPIRE 2)
A2-re - kötelező az üzemeltetői regisztráció és távvezérlő megfelelőségi képzés - 2 vizsga. Vizsga 40 + vizsga 30. Kötelező biztosítási kötvény és repülés regisztráció az AMC portálon.

További tudnivalók:

CTR-n belüli (ellenőrzött légtér, pl: repülőtér) repülés: Az 50m alatti CTR-en belüli repülést nem kell 7 nappal korábban regisztrálni (de regisztrálni kell a repülés kezdete előtt). Viszont, ha CTR-en belül 50 m-nél magasabban repülnél, akkor az AMC portálon történő regisztráció kötelező 7 nappal korábban az AMC internetes portálon (https://amc.crocontrol.hr)
Embereket nem közelíthetsz meg 50m-nél közelebbre.



2. HKZP:

Ha drónnal akarsz repülni, be kell(ene) jelenteni azt minden esetben. A repülés 0-120 m között megengedett  (A CTR-en belüli repülésről korábban írtam) AMC alkalmazás segítségével 5 perc alatt meg lehet(ne) kapni a repülési engedélyt. A 120m-nél magasabb repüléshez további engedély szükséges a CCAA-tól (CCAA - Flight operations with Unmanned Aerial Systems (UAS)  A legszebb, hogy angolul itt sem fogsz találni semmi információt és bejelentő felületet sem. Frissítés 2021.03.12.: Elérhető angolul is.

 

3. DGU - És akkor most lássuk mit  kell(ene) tenned, ha filmezni vagy fotózni szeretnél

DGU: A "Légi felvételekről szóló rendelet"  - Ha drónnal akarsz filmezni, fotózni akkor először engedélyt kell szerezned a levegőből történő filmezésre. (Itt: Geoportal DGU)

A Horvát Köztársaság területét csak jogi személyek (kft. zrt. stb) filmezhetik levegőből a jóváhagyás megszerzése után. 
Kivételek a jóváhagyás alól: ha belső teret filmezel, ha a tulajdonosa vagy az ingatlannak amit filmezel, vagy ha a tulajdonos beleegyezését adta az ingatlan felvételébe.

PL. ha valaki zágrábi kirándulásra indul, és a Szent Márk teret, a zágrábi székesegyházat vagy az Aréna Zágrábot akarja filmre venni, akkor ezt nem szabad megtennie, csak az DGU-tól kapott előzetes engedélyével.

Például: Film kft. engedélyt kapott a légi felvételekre és Zágrábban vagy Dubrovnikban készített felvételeket, a felvett anyagot (fotó + videó) csak a határozat megszerzése után engedheti nyilvánosság elé. Abban az esetben, ha Jozska  Pista Dubrovnikba ment, és a levegőből lefilmezte Dubrovnikot, és közzétette az anyagot a közösségi hálózatokon (Instagram, Youtube…), megsértette a légi fényképezésről szóló rendeletet.

drone-3453361_1280.jpg

Lássuk összeszedve, hogy mit kell csinálni elejétől a végéig:

Van egy DJI MAVIC 2 PRO-d, regisztráltad magad.
A regisztrációhoz kell(enek) ugye: CCAA vizsgák (40. és/vagy 30. vizsga), biztosítási kötvény.

A második lépés annak a légtérnek a fenntartása, amelyben repülést tervezed. Legyen az most a zágrábi székesegyház környéke. 2021.1.20-án lefoglaltad az AMC portálon a légteret, 7 nap múlva megkaptad a HKZP jóváhagyását. Ezt azután 7 napon keresztül lehet használni.
Most már csak az marad hátra, hogy jóváhagyást szerezz a fényképezéshez a levegőből az SGA-tól.

A bejegyzés trackback címe:

https://kristof-ladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr3216422956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

Ladányi Kristóf vagyok. 1982-ben születtem, Nagykanizsán. 2000-ben Horvátországba költöztem ahol nagyon sok embert ismertem meg. Széles körben megismertem az ottani kultúrát és piaci igényeket, viselkedést. Több, mint 20 éves értékesítési tapasztalatom van, ebből több, mint 10 év az építőipar területén. 2 gyermekem van, házas vagyok (újra :) ). Sokat túrázunk, utazunk. Sokat olvasok és tanulok. A blogban világmeglátásomat és tapasztalataimat közlöm. A sok munka és családi teendő mellett én vagyok a TEDxNagykanizsa szervezője és kurátora is. Szeretnél követni, kapcsolatba lépni velem? Látogass el ide: www.linktr.ee/lkristof

Friss topikok

süti beállítások módosítása