Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

A Balkáni Régióban tevékeny értékesítő Apuka és Férj blogja

Horvátország éppen elhúz Magyarország mellett. 6+1 ok amiért érdemes figyelni erre. Az egyik az építőipar.

serbia-2516037_1280.jpg

2000 szeptemberében költöztem ki Horvátországba. Akkori üzleti útjaim során még láttam, hogy nagy erőkkel szedik fel a taposóaknákat a háború után. Sok helyen szétlőtt házak, meggyengített infrastruktúra és a ránk korábban jellemző „privatizáció”-féle eladás-felvásárlás történt éppen.

Ekkor az 1 főre jutó GDP Horvátországban 4.880 USD míg Magyarországon 4.624 USD volt. A horvát turizmus kezdett fellendülni a szépsége és az alacsony ára miatt.

Egészen a 2022-ig a két ország gazdasága (természetesen méretarányosan) fej-fej mellett haladt, de 2023-ra elérkezett egy fordulópont. Éppen azt nézzük Magyarországról, ahogyan Horvátország leelőz minket.

Lássuk csak mik az okok amiért szerintem éppen elhagynak minket a gazdasági sztrádán:

1. Munkanélküliség aránya

Horvátországban a munkanélküliek aránya Magyarországhoz képest nagyobb mértékben mutat csökkenő tendenciát. Horvátország minden munkaképes embert ösztönözni szeretne a munkára.

No alt text provided for this image

 

2. Bevándorlók foglalkoztatottsága

Látni lehet, amíg Horvátországból nagy ütemben kivándorlás történt (ezt tökéletesen bebizonyította ezt a 2022-es népszámlálás, már csak 3,88 Millióan vannak) addig a bejelentett dolgozók száma ehhez képest aránytalanul növekedett. 2023-ban, csak áprilisig 38.000 külföldi munkavállalót regisztráltak, 58%-al többet, mint korábban. Ezek döntő többségében Filippínók, Nepáliak és Indiaiak. Ők azok akik elvállalják és végzik azokat az alap munkákat, amiket a helyiek már nem szívesen vállalnak el, de a gazdaságnak alapjaiban szüksége van rájuk.

No alt text provided for this image

 

3. Alapkamat

Horvátország 2023-tól átállt az euróra és ezzel egy olyan csapatba került, ahol az euróövezeti alapkamatot használják. Ami a poszt írásával egy időben 4%, Magyarországon jelen pillanatban ez az érték 13%. Itthon nagyon lassú csökkenést várunk, (2025-re várjuk az 5,5%-os értéket)

No alt text provided for this image

 

4. Infláció

Az elmúlt hónapokban az inflációs rallyban Horvátország sokkal jobban teljesített. Elmondható, hogy kb. a fele volt a hazai inflációnak.

Ez szerencsére jövőre jobban fog kinézni számunkra, de még akkor is csak 13% lesz, szomszédjainknál 4%-os adatot mondanak.

2025-re normalizálódni fog és Magyarországra addigra 2,2%-ot míg Horvátországra 3% körüli inflációt jósolnak. De a sebeket még sokáig nyaldosni fogjuk itthon.

No alt text provided for this image

5. Még jobban erősödő turisztika és elmozdulás a luxus turizmus felé

A turizmus a horvát gazdaság egyik fő pillére, amely Horvátország GDP-jének 19,6%-át teszi ki.

Horvátország népszerű nyaralóhely Európában és a leglátogatottabb turisztikai hely a kelet-közép-európai régióban. A horvátországi turizmus fellendült a koronavírus-járvány előtti években, a nemzetközi turisták száma elérte a 17,3 milliót. Bár a világjárvány megzavarta a növekedést, a turisztikai szektor várhatóan 22,6 milliárd USD-vel járul hozzá a horvát gazdasághoz 2025-ben.

Kimondottan erősíteni szeretnék a luxus szálláshelyeket és tartalmakat. Így jutunk el a következő pontig.

https://www.statista.com/topics/7340/travel-and-tourism-in-croatia/#topicOverview

 

6. Építőipar

Bár mindkét országban csak a kisebb hányadát adja a GDP-hez az ágazat, de nem csak azért érdemes kitérnünk erre a különbségre, mert én ebben tevékenykedek, hanem azért is, mert érdekes adat.

Magyarországon nagy mértékben csökkenik, míg nyugati szomszédunknál komolyodik az ágazat GDP-hez való szerepe. Hazánkban a 2023. évben kötött új szerződések volumene 37%-kal marad el a 2022. év első felében kötött szerződésektől. (https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230809/kritikus-szinten-az-epitoipar-rendelesallomanya-632595)

A kiadott építési engedélyek között pedig óriási a különbség arányaiban Horvátország javára.

No alt text provided for this image

Ezt az épületállomány elöregedése, a vendégmunkások érkezése (el kell őket szállásolni valahol) és a tengermelléki beruházások indokolják leginkább.

Számokban:

Kiadott engedélyek 2023 januárjában: Magyarország: 613 Horvátország: 706

Az építőipar magyar GDP része 407954 millió forintra csökkent 2023 első negyedévében a 2022 negyedik negyedévi 440797 millió forintról.

Horvátországban az ágazat GDP része 706 millió euróra nőtt 2023 első negyedévében a 2022 negyedik negyedévi 665 millió euróról.

Horvátországban nagy szükség lesz az ágazatra, hiszen a majdnem 3 évvel ezelőtt történt földrengésben megsérült házakat sem állították még helyre.

 

2.8 milliárd EUR sorsa Horvátországban: 2030-ig jelentősebb energetikai beruházások is várhatóak az „Épületenergetikai felújítási programok a 2030-ig tartó időszakra” nevű programnak köszönhetően amit az ország az EU-s irányelveknek és annak a támogatásával együtt tesz meg 2030-ig.

Ez a következő célokat foglalja magába:

- Többlakásos épületek energetikai felújítását

- Kulturális javak minősítésű épületek energetikai felújítását

- Az energiaszegénység leküzdését célzó programot, amely a 2025-ig tartó időszakra terjed ki és a megújuló energiaforrások felhasználására összpontosít.

 

+1 napelemek. Ezt csak úgy ötletként hagyom itt, aki ezt olvassa.

Horvátországban nagy lehetőségek rejlenek a napenergiában, amit mi Magyarországon már kimaxoltunk (a hálózati leterheltség erejéig), de mellettünk ez még nem történt meg. Az energetikai függetlenedés fő részét képezi az EU-n belül, tehát fejlesztés és támogatás várható lesz rá.

Az egy főre jutó PV watt nálunk 309,90 náluk 47,20

https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power_in_the_European_Union

No alt text provided for this image

 

Ha még többre vagy kíváncsi az országgal kapcsolatban, nyugodtan írj rám, megpróbálok válaszolni és segíteni neked.

A bejegyzés trackback címe:

https://kristof-ladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr6218191679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy hohohorgász 2023.08.13. 22:05:11

Gratulálok, leirtad hogy azért jobbak mert loptak több ezer kilométer tengerpartot. :))))) semmi hozzaadott értékük nincs!!!

Kristof Ladanyi 2023.08.13. 23:11:15

@a nagy hohohorgász: Köszönöm a hozzászólásodat. Amint olvashattad, ez egy jelenlegi gazdasági helyzettel foglalkozó cikk. Nem történelmi.

Mérnork 2023.08.14. 07:18:04

Inflációnál nyilván szívtuk a saját valutát, amit sokkal könnyebb megrángatni, mint az Eurót, a hazai kereskedők hagyományosan pofátlan árképzését, meg hogy a patást utálják az EU vezetők.
Azért a covid alatt pont a horvátok voltak a fasz rosszabbik oldalán, mikor a turizmus bedőlt. De nyilván normális időkben nekik ilyen téren Mo. által behozhatatlan előny a tengerpart és a melegebb - naposabb időjárás. A napsütéses órák számában is nekik áll a zászló napelemre állás szempontjából.

Kristof Ladanyi 2023.08.14. 07:54:28

@Mérnork: így van. Bár a COVID alatt próbáltak tervezetten nyitni a szezonrq, de attól még kevesebb turista érkezett.

inebhedj - szerintem 2023.08.14. 11:23:23

Mondjuk nem igazán volt olyan ok, amire azért kéne figyelni, mert hasznosítható minta lenne Magyarországon, de egyébként, a horvát gazdaság szerkezetéről szóló beszélgetés ágendájának megfelel a mű...

Kristof Ladanyi 2023.08.14. 12:18:18

@inebhedj - szerintem: köszönöm szépen a hozzászólást.
És mit gondolsz a hazai EUR bevezetésről és a vendégmunkások fogadásáról?
Mindkettő napi vita tárgya az üzleti életben.

Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

Ladányi Kristóf vagyok. 1982-ben születtem, Nagykanizsán. 2000-ben Horvátországba költöztem ahol nagyon sok embert ismertem meg. Széles körben megismertem az ottani kultúrát és piaci igényeket, viselkedést. Több, mint 20 éves értékesítési tapasztalatom van, ebből több, mint 10 év az építőipar területén. 2 gyermekem van, házas vagyok (újra :) ). Sokat túrázunk, utazunk. Sokat olvasok és tanulok. A blogban világmeglátásomat és tapasztalataimat közlöm. A sok munka és családi teendő mellett én vagyok a TEDxNagykanizsa szervezője és kurátora is. Szeretnél követni, kapcsolatba lépni velem? Látogass el ide: www.linktr.ee/lkristof

Friss topikok

süti beállítások módosítása