Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

A Balkáni Régióban tevékeny értékesítő Apuka és Férj blogja

Akár 300 éves faházak, szeg nélkül, amik kitűnően bírták a 6,2-es (m) földrengést Petrinjában

Az értékesítési területemen mindig lenyűgözött ezeknek a házaknak a látványa. A szép ács-munka fantasztikus tud lenni a számomra és ezek iskolapéldái ennek a mesterségnek. Fafaragások is jelennek néha meg rajtuk, amiktől még autentikusabbak. Ám azért is különlegesek számomra, mert csak ezen a kis területen találhatóak meg. Banovinában, Sisak (Sziszek) és Petrinja környékén kb. 20 km-es sugárban találkozhatsz velük. Néhányat felújítottak, de sajnos nagyon sok várja gazdáját, hogy meg legyen mentve a jövő számára. Mintha csak egy országhatárt lépnék át és egy másik világba érvén látnám meg őket, valahol Lekenik határában (Zágráb felől). Szerencsére kerámia cseréppel fedettek, ezért "hivatalos" szemmel is nézhetem őket. 1-2 ilyen házon akár 70-80 évnél is idősebb cserép van. Klasszikus hódfarkú.

(az írás a 2 kép alatt folytatódik)

No alt text provided for this image
No alt text provided for this image

A figyelem középpontjába most azért kerültek, mert alig vagy csak nagyon keveset sérültek a December 29-ei földrengésben.

Ezek a különleges a faházak egyetlen szeg nélküli épültek. Ugyanis mindegyik ház vízszintesen egymásra rakott tölgy deszkákból épül, amelyeket faékek tartanak össze. Tekintettel a faházak régi múltjára, érdekes megjegyezni, hogy annak idején lovak is részt vettek az építkezésben. Elképzelem ahogyan a hatalmas lovak húztak a tölgyeket, majd az emberek kézzel fűrészelték, faragták a óriási a fákat. A falak vastag faanyagból épültek. A házak általában magas emeletekkel rendelkeznek, megemelt alapokon nyugszanak, mert a terület a Száva folyó gyakori áradásának van kitéve.

No alt text provided for this image

A 2020.12.29-ei földrengés után többségükben -a tulajdonosok és ismerőseik szerint- jelentős kár nem keletkezett, a házak ringatóztak, "recsegtek", de a kötések mindent a helyükön tartottak.

A fa szerkezet egy rugalmas rendszer, kiválóan viselkedik a földrengésekben. Ez ugyanúgy igaz a hagyományos építés rendszerre; fagerendás vízszintes deszkákkal, vagy pl. a a kötélszerkezetes rendszerre is - mondja Davor Salopek. (Ismert és elismert építész, aki Petrinjában él, és egyebek mellett részt vett a hagyományos faházak felújításának kézikönyvének elkészítésében is.)

Juraj Pojatina (Építőmérnök és okleveles tervező) elmondta, hogy Horvátország kontinentális részének, hagyományos faházai, szerkezetük és építési technológiájuk miatt, szeizmikusan ellenállóak. Kisebb szerkezeti károkat csak a belső burkolaton találunk.

Banovinában a lakóházak mellett szakrális épületeket is építettek fából. A területen gyönyörű, akár 300 éves épületeket is találunk, amelyek nagyon jól ellenálltak az időjárásnak, de a múltban való földrengések hatásainak is - mondja Marijan Kavran (A Horvát Faipari csoport elnöke, aki meglátogatta a földrengés sújtotta helyeket, és ellenőrizte a faházak károsodását)

No alt text provided for this image

Én őszintén remélem, hogy a fent leírtak hatására még több ilyen háznak az állapotát javítják fel, teszik lakhatóvá. Csodálatos lenne megtartani a jövő számára ezeket az építészeti értékeket.

+1 bónusz történet: 2012 környékén megkeresett egy faipari vállalkozó, hogy segítsek neki felkutatni ezeket a házakat. Fel szerette volna vásárolni a faanyagukat. Egy olyan ajánlatot adtam neki, hogy többé sohasem keresett. Remélem örökre letett erről a tervéről...

Források, képek: https://www.jutarnji.hr/domidizajn/interijeri/posavske-kuce-stare-300-godina-unatoc-starosti-ove-kuce-u-potresu-nisu-pretrpjele-nikakvu-stetu-15022896

https://www.turistickeprice.hr/znate-li-gdje-u-hrvatskoj-postoje-drvene-kuce-bez-ijednog-cavla/

A bejegyzés trackback címe:

https://kristof-ladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr1916418740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2021.02.09. 12:58:31

A faházak jobban ellenállnak a földrengés jellegű igénybevételnek, viszont a tégla-beton házak jobban ellenállnak a tűznek :-(

sZulamith 2021.02.09. 16:48:16

Kivül, belül gyönyörű faházak vannak Tilorban. Tüzről nem, de hólavináról olvastam.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.02.09. 17:53:06

@Pierr Kardán: Sztem egy rönk vagy gerendaház semmiben sem marad el tűzállóságban egyéglaháztól. Próbálj meggyújtani egy 20 cm átmérőjű farönköt.

Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

Ladányi Kristóf vagyok. 1982-ben születtem, Nagykanizsán. 2000-ben Horvátországba költöztem ahol nagyon sok embert ismertem meg. Széles körben megismertem az ottani kultúrát és piaci igényeket, viselkedést. Több, mint 20 éves értékesítési tapasztalatom van, ebből több, mint 10 év az építőipar területén. 2 gyermekem van, házas vagyok (újra :) ). Sokat túrázunk, utazunk. Sokat olvasok és tanulok. A blogban világmeglátásomat és tapasztalataimat közlöm. A sok munka és családi teendő mellett én vagyok a TEDxNagykanizsa szervezője és kurátora is. Szeretnél követni, kapcsolatba lépni velem? Látogass el ide: www.linktr.ee/lkristof

Friss topikok

süti beállítások módosítása