Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

A Balkáni Régióban tevékeny értékesítő Apuka és Férj blogja

A leghíresebb, mázas, kerámia tetőcserepes tető Horvátországban, sok magyar vonatkozással - A zágrábi Szent Márk Templom

Kezdjük azzal, hogy mi a mázas tetőcserép és miért fontos nekem?

markova-crkva5-5417d94fa5215.jpg

Gyönyörű, pompás, mindenkit lenyűgöző tetőket lehet kialakítani ezekkel a kerámia tetőcserepekkel. Utazásaim során mindig ámulattal nézem ezeket. Találkoztam velük pl. Barcelonában (a legszebbet itt láttam, Szent Kereszt és Szent Pál Kórház) , Budapesten (a legismertebb a Mátyás Templom). Egy értékesítő is büszke, ha egy ilyen projekt részese lehet, mert maradandót és szépet alkothatunk.

No alt text provided for this image

Miért is jó ez a kerámia technika? A kerámia cserép vízállóságot mázréteggel lehet fokozni, az így kiégetett anyag az úgynevezett mázas cserép. Az üvegmázas tetőcserép fénylő és csillogó, felülete teljesen vízzáró, pórusokat nem tartalmaz. Ezzel a technikával különleges színeket lehet elérni valamint van egy „öntisztító” hatásuk is mivel a por és egyéb piszok nem tud rajta megállni.

A horvát a Szent Márk templom építése

A templom építését számos történelmi esemény előzte meg, amelyek közvetlenül befolyásolták Zágráb városának fejlődését is. A Szent Márk templom a Gradec település központi helyén található ami a nyugati szomszédos Kaptollal a mai Zágráb "alapjául" szolgált. A templom a mai Zágráb egyik legszebb terén, a "Régi Városban" van a Parlement mellett.

A tatárjárás után, IV. Béla király Aranybulla kiadása után (mindenki tudja, 1222 :) ), 1242-ben szabad királyi várossá nyilvánította Gradecet. Ez egyben kezdetét is vette a jelentős fejlődésnek és építkezéseknek. A templom építésének és megjelenésének ideje a XIII. századra tehető, azonban ennél pontosabbat nem tudni

2020.12.29.

 

A templom többször is kárósodott azóta és sokszor kellet javítani átépíteni. A legfontosabb események, amelyek a nagyobb beavatkozásokhoz vezettek: a következő földrengések és tűzesetek voltak: 1502, 1645, 1674 és 1707 és amit kiemelnék az 1880 november 9-ei földrengés.

Sajnos a plafon-szerkezete tavaly is sérült, a 2020. december 29-i földrengésben (kép jobbra)

 

 

A mi cikkünk legfontosabb felújítása 1876-1882 között történt. Ekkortájt a templom nagyon rossz állapotban volt. A felújítást Hermann Bollé és Friedrich von Schmidt osztrák építészek végezték. Néhány helyen Friedrich von Schmidt nevét csak Friedrich Schmidtnek, magyarul pedig Schmidt Frigyesnek is írják. 

Új tetőszerkezet

Az egyik első törekvés a tető újratervezése volt. Olyan új tetőt emeltek a templom hajója fölé, amely lényegesen élesebb és magasabb volt, mint a régi. A déli rész is kapott egy különálló, kisebb méretű nyeregtetőt. A harangtorony északi kápolnáját, a sekrestyét és a lépcsőtornyot különálló, több hajlásszögű tetővel borították. További fény biztosítása érdekében, a tetőteret Schmidt a főtető mindkét oldalán, több háromszög alakú tetőablakkal világosította. A tetőszerkezet munkája nagyon gyorsan haladt. 1876 őszén kezdődtek és év végére el is készült. Ugyanebben az évben Schmidt Zágrábba küldte a tervét, miszerint a tetőt színes, mázas tetőcseréppel szeretné fedni. Bár az eredeti projekt 1875-ből nem tartalmazza ezt a tervet, de tudjuk, hogy már akkor gondolkodott rajta, ugyanis a helyi sajtóban is téma volt.

No alt text provided for this image

A mázas tetőcserepek terve

1877 folyamán a tető munkálatai teljesen leálltak, a tetőfedés csak 1878 őszén kezdődött el újra. Schmidt terve szerint (kép jobbra, egy bécei múzeum őrzi) szerint a főtető déli felületét kék, fehér és piros fedi. a középső részét a Horvát Hármas Királyság címerei díszítik: Szlavónia és Dalmácia, valamint Zágráb város. Alsó szélét arabeszk díszítés, amelyet ugyanúgy az északi tetőfelületen megismételnek majd. A szentély teteje is a főtetőhöz hasonló színű, mázas tetőcserepek borítják. Az északi melléképületek, a lépcsőtorony és az oldalsó részek tetőinek burkolatához sötétebb színeket használ. Érdemes megnézni, hogy akkoriban hogyan készítették a tervet. Mostanra már mindez mennyivel könnyebb lett szoftverekkel.

No, de hogyan érte el Hermann Bollé és Schmidt, hogy felkerüljenek a mázas tetőcserepek a Szent Márk templomra?

No alt text provided for this image

Strossmayer (đakovári/diakovári püspök) már 1879 előtt is próbált horvát katedrálisokat üvegmázas cseréppel fedni, de sikertelenül. Nem találtak megfelelő alapanyagot a közelben (Đakovo- mai Winerberger-Tondach, Vinkovci - mai NEXE tetőcserépgyárak). Nagyon szerette volna a népi motívumokat megjelentetni a tetőkön. Éppen ezért segítette Schmidtnek a tervét.

Meglepő, hogy az osztrák Schmidt, egy helyi karlovaci (Károlyváros) céghez fordult a tetőcserepek gyártása végett, és nem a bécsi gyárhoz, a Wienerberger Ziegelfabrikhoz. Ugyanis őket szokták megbízni ekkoriban, a legtöbb hasonló projektekkel kapcsolatban a gyártással.

Érdemes megemlíteni, hogy a zágrábi projekttel kb. egy időben több üvegmázas tető is készül az egyháznak.Ilyen pl. Marija Bistricán a torony (ismert Mária-kegyhely), de a Zágrábi Székesegyház is.

Hogyan került végül magyar Zsolnay üvegmázas tetőcserép a tetőre?

A legutolsó tetőcserép csere 1997 és 2002 között történt. Az akkori tető is már nagyon rossz állapotban volt. A 90 éves tetőcserepet már le kellet cserélni. A 90 évvel korábban beszerzett kerámia gyára Karlovacban, addigra már megszűnt. Így került képbe a magyar kézműves Zsolnay gyár, akik szívesen, de lassan készítették el ezt a gyönyörű tetőt.

No alt text provided for this image

CREATON üvegmázas tetőcserepek

Én a CREATON-nal is szívesen veszek részt ilyen projektekben. Hadd mutassak pár képet, hogy mivel tudunk mi hozzájárulni egy ilyen szemetgyönyörködTETŐhöz:

Eszék

CREATON mázas tetőcserép (fent) Eszéken (Osijek)

No alt text provided for this image
No alt text provided for this image
No alt text provided for this image
No alt text provided for this image
No alt text provided for this image

Források:

Főoldal - CREATON

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/u-potresu-su-ostecene-crkva-sv-katarine-i-crkva-sv-marka-u-zagrebu-evo-nekoliko-fotografija/

https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi_1cC6iqPuAhUJaBoKHdizCycQFjAAegQIAhAC&url=https%3A%2F%2Fhrcak.srce.hr%2Ffile%2F69835&usg=AOvVaw1e0iuYGfow1t8P-8rUU8xZ http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/6458/1/%28diplomski_dujakovi%C4%87%29.pdf

https://www.kozterkep.hu/25713/a-zagrabi-szent-mark-templom-tetodiszitese

https://hr.wikipedia.org/wiki/Crkva_sv._Marka_u_Zagrebu

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=12&ved=0CCkQFjABOApqFQoTCJmGt5KSlsYCFVII2wodb58A7Q&url=http%3A%2F%2Fhrcak.srce.hr%2Ffile%2F69835&ei=KxmBVdnEFdKQ7AbvvoLoDg&usg=AFQjCNHIYP4vr1lA1Wf8Tw9tzqVEoZ0BiA&sig2=Mh

A bejegyzés trackback címe:

https://kristof-ladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr4016418752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

Ladányi Kristóf vagyok. 1982-ben születtem, Nagykanizsán. 2000-ben Horvátországba költöztem ahol nagyon sok embert ismertem meg. Széles körben megismertem az ottani kultúrát és piaci igényeket, viselkedést. Több, mint 20 éves értékesítési tapasztalatom van, ebből több, mint 10 év az építőipar területén. 2 gyermekem van, házas vagyok (újra :) ). Sokat túrázunk, utazunk. Sokat olvasok és tanulok. A blogban világmeglátásomat és tapasztalataimat közlöm. A sok munka és családi teendő mellett én vagyok a TEDxNagykanizsa szervezője és kurátora is. Szeretnél követni, kapcsolatba lépni velem? Látogass el ide: www.linktr.ee/lkristof

Friss topikok

süti beállítások módosítása