Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

A Balkáni Régióban tevékeny értékesítő Apuka és Férj blogja

Hogyan válasszuk ki a legjobb tetőfedőt? 7 tipp, hogy stresszmentes legyen a tetőfedő választásod!
Hogyan válasszuk ki a legjobb tetőfedőt? A legjobb áron. 7 tipp, hogy stresszmentes legyen.

Ez egy cikk-sorozat 4. része. Ha érdekelnek az előzmények olvasd el a korábbi részeket:
1. Bemutatkozok és elmondom, miért vagyok "bennfentes"

2. Elmondom, hogy mikor érett meg egy tető a cserére és segítek anyagot (héjazatot) választani

3. Megmutatom az én tetőmet és elmondom, hogy miért cserélem le én

4. Ez a rész: Segítek a tetőfedő választásban <<-- Itt tartunk most

5. Bemutatom a felújítást fotókban. Előtte utána képekben és leszűröm a tanulságot.

roofers-2891664_1280.jpg

 

Tetőfedő/ács helyzet 2022 vs. 2023/2024 Magyarországon!

Jó tetőfedőt találni a különböző okok miatt tavaly, de 2023-ban és sajnos 2024-ben sem volt/lesz egyszerű. Íme az összehasonlítás miért:


2022-ben a megelőző évekhez hasonlóan hatalmas igény volt a tetőfedőkre/ácsokra. Az anyagok aránylag kedvező áron elérhetőek voltak (főleg az ezt megelőző években) a támogatások pedig szárnyaltatták itthon az építőipart. Éppen ezért rengeteg önmagát tetőfedőnek kiadó kezdett el komolyabb előképzés nélkül a tetőkön dolgozni. A panaszosok aránya hatalmasra nőtt a tetőfedő munkákkal kapcsolatban. Természetesen Ők gyakran olcsóbban elvállalták ugyanazt a munkát (főleg, ha cserepeslemez tetőről volt szó), de sajnos ezek a tetők utána sokkal többe kerültek a későbbi javítások miatt. Az ár így is magas volt, hiszen örültünk, ha tetőfedőt találtuk. És nagyon sokan ezt a helyzetet ki is használták. Ennek a legjobb példája az un. "szórólapos tetőfedő"

2023-ban kicsit más a helyzet. A korábbi munkák megbízások kifutottak. Az anyagok árai még a magasban (bár a csökkenés és akciózás elkezdődött) és az utolsó támogatások is kifutóban vannak vagy már nincsenek is. Itt maradtak velünk, - igaz nem túl nagy számban- a korábban leírt kóklerek, ugyanis a német és osztrák építőipar jelenleg talán a magyaroszáginál is rosszabbul teljesít. Tehát nincsen hová menni dolgozni.

A jó tetőfedőkre viszont még most is várni kell. És itt jön a jövő a problémája. Ha ilyen (kis) igény mellett várni kell a tetőfedőre/ácsra, mi lesz a jövőben a tetőjüket lecserélni kívánó megbízókkal? Igen sajnos gondban lesznek. Ehhez jön hozzá, hogy egyre kevesebben szeretnének a mesterek mellett dolgozni. Ennek több oka van: nehéz, kényelmetlen a tetőfedő munka. Aki nem elhívatottja az nem szeret felmenni vagy segíteni bent. A "hiszen ezt én is meg tudom csinálni" gondolkodás és "majd én nem a tetőfedő viszi el a nagy pénzt". Külföldön több pénzt lehet keresni ugyanezzel a munkával.

Mi lesz 2024-ben?
Sajnos még nehezebb dolga lesz annak aki tetőfedőt vagy ácsot fog keresni. A magyaroszági, jövő évek támogatásait jelen pillanatban nem ismerjük, de az majdnem biztosan állítható, hogy a hitelek alacsonyabb kamatával együtt Németország és Ausztria elkezd építkezni! A munkaerőnk újra elkezdi a kivándorlást és még kevesebben lesznek itthon akik elvégeznék a rájuk bízott munkákat.
Egy pozitív hozadéka lesz ennek. A jó mesterek maradnak itthon, mert meg fognak tudni élni (ők nagyjából mindig megélnek) és ritkábban fogunk belefutni sivár munkába.
Persze a jó tetőfedőnek is kell (jó) segítség és ha az nincsen akkor Ő sem fog tudni dolgozni. Ebből jön az, hogy a jó segítséget is meg kell majd fizetni, hogy maradjon. Így a tetőfedések árai növekedni fognak a továbbiakban is. Ez mellett az anyag árak stagnálni fognak.

roofers-678365_1280.jpg

 

Hogyan válasszunk tetőfedőt?


Saját felmérésem alapján: 10 megkeresett tetőfedőből ,6 jön házhoz felmérni. Csak 4 ad ajánlatot. Tehát 10-ből 4 fog talán eljönni! Ekkor is előfordulhat, hogy az ajánlatkiadás és a munka közben, sajnos vissza kell mondania, mert a segítő emberei megfogyatkoztak!

  1. Legyünk türelmesek, ha tehetjük! Az egyik legfontosabb tanács. A jó szakember most is és jövőre is el lesz foglalva, így keressük meg minél korábban. A legjobb csapatokra jelenleg 4-6 hónap a várási idő. Megéri várni, hidd el. 
  2. Szerezzünk be legalább 2, de inkább 3 árajánlatot. Ez megint csak időbe fog telni, de nekem az árajánlatok 3,2 Mft és 1,2Mft között voltak ugyanarra a munkára. Ugye így már érthető, miért kell több ajánlatot is beszerezni? A legolcsóbbat általában felejtsük is el...
  3. Nézzük meg a csapatot akit megbízunk! A jó csapat legalább 3 személyes ha cserepeslemezzel dolgoznak és 4 személyes, ha cserépről van szó. Ha ennél kevesebben vannak vagy a mester azt mondja, hogy nincsen meg a csapata, lassabban fognak érkezni és dolgozni is. Ha van lehetőségünk megbízás előtt, ha lehet, ne csak a mesterrel beszéljünk (habár a vele való beszélgetésből is sok mindent leszűrhetünk) hanem ismerjük meg a csapatot is. Megjegyzem erre nagyon ritkán van lehetőség, mert a mester esetleg 1 segítővel fog jönni felmérni. Ha késnek, ha sietnek a felméréssel, ha tiszteletlenek, lehet, hogy jobb nem őket választani.
  4. Vizsgáljuk a szakmához való elhívatottságukat! Nagyon fontos! Ha a tetőfedőn/ácson azt érezzük, hogy elhívatott és szereti amit csinál, már nagyon jó emberrel beszélünk. Ójjaj, csak ne mondjon extra magas árat, ugye? Ráérdemes várni, Ő az aki úgy fogja megcsinálni a tetőnket, ahogyan azt kell. Ha kicsit magasabb összeget fog mondani, adjuk meg neki, mert nagy valószínűséggel nagyon sok felesleges költségtől kímél majd meg minket.
  5. Mutasson a telefonján vagy a közelben általa készített házat. Minden jó tetőfedő szívesen kapja elő ilyenkor és mutatja meg a telefonján az előző alkotását. Amennyiben ezt szívesen teszi, nagyon erős pozitív jelzés. Természetesen nézzük meg a munkát magunk. Gyakran ajánlással kapjuk a tetőfedőt, szánjunk rá időt és kérdezzük ki az ajánlót, nézzük meg a korábbi munkát.
  6. Ár tárgyalása. Az esetek 90%-ában lesz rejtett költség, amit a felmérésnél nem lehetett jól megállapítani ezért az áru mértékét nem lehet minden munka előtt megmondani tökéletesen pontosan. De a munkadíjat azt ki lehet tárgyalni előre. Ezt tegyük is meg és minimum egy sms-ben vagy emailben kérjük meg a tetőfedőt, hogy erősítse meg és írja le mit tartalmaz az ár.
    Minden egyébről hozzon nekünk számlát! Előre ne fizessünk! A külön vagy utólag megrendelt árukat pedig mindig vizsgáljuk át, hogy a számlának megfelelő-e és beépítésre került-e.
  7. Dátum megbeszélése. Ehhez tisztában kell lenni azzal, hogy a tetőfedő csak jó időben tud dolgozni. Ha esik, fagy, havazik akkor annyi nappal később fog érkezni hozzád. Ezt vegyük figyelembe és tiszteljük! Azonban ha a megbeszélt dátumhoz (+ rossz idő napjainak száma) túlzóan sokat késik akkor heti 1x hívjuk fel és érdeklődjünk, mikor érkezik. Itt fog kiderülni hamar, hogy segítő gondja van-e, bevállalt-e egy másik munkát előttünk vagy egyéb. Erre rá is kérdezhetünk. Türelmünknek megfelelően várjunk rá vagy keressünk más tetőfedőt (akit újra kell tárgyalnunk)

 

A következő részben leírom a tapasztalataimat a tetőfedő mesterről és csapatáról akik nálunk végezték a munkát és bemutatom a tető cseréjét képekben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kristof-ladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr10018235089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

Ladányi Kristóf vagyok. 1982-ben születtem, Nagykanizsán. 2000-ben Horvátországba költöztem ahol nagyon sok embert ismertem meg. Széles körben megismertem az ottani kultúrát és piaci igényeket, viselkedést. Több, mint 20 éves értékesítési tapasztalatom van, ebből több, mint 10 év az építőipar területén. 2 gyermekem van, házas vagyok (újra :) ). Sokat túrázunk, utazunk. Sokat olvasok és tanulok. A blogban világmeglátásomat és tapasztalataimat közlöm. A sok munka és családi teendő mellett én vagyok a TEDxNagykanizsa szervezője és kurátora is. Szeretnél követni, kapcsolatba lépni velem? Látogass el ide: www.linktr.ee/lkristof

Friss topikok

süti beállítások módosítása