Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

A Balkáni Régióban tevékeny értékesítő Apuka és Férj blogja

A jövő építkezési trendje az EU-ban szén-dioxidot köt meg. Az Amazon is így épít felhőkarcolót.
Erre a megoldásra várható EU-s támogatás. A Mass Timber/CLT házak.

Mint azt tudjuk a az Európai Unió klímasemlegességi céljainak 2050-ig történő eléréséhez (Green Deal), az építőiparnak is klímasemlegessé kell válnia.

Ezzel a rendszerrel elérhető lenne, ha már most elkezdjük az erdőket nagy mennyiségben telepíteni. De lássuk csak sorra, hogyan lesz a fából vaskarika azaz, hogyan építhetünk fából akár felhőkarcolókat is.

Ki ne akarna fával körülvéve élni? Mi is az a Mass Timber/CLT? 

A Mass Timber/CLT építészet különböző módszereket jelent a fafelhasználás terén. A Mass Timber termékek, például gerendák vagy lapok, fa ragasztásával készülnek. Különbözhet a ragasztás módja, a rétegek elrendezése és a használt fa fajtája. Ennek eredményeként sokféle anyag keletkezik különféle célokra, változó tartóssággal és árral.
A Mass Timber (a magyar legjobb megfelelője talán a "tömegelt fa"), a Cross-Laminated Timber (rétegragasztott fa) és hasonló termékeket széles körben alkalmazzák, kezdve egyszerű pajtáktól a lakóházakon, irodákon át felhőkarcolókig. Manapság már akár 80 méter magas felhőkarcolókat is építenek ezzel a technológiával, vagy olyan nagy projekteket valósítanak meg, mint az Amazon következő központja.

2023-12-16_11_52_55-new_york_city_s_first_mass-timber_condos_are_here.png

Mit mondanak a szakértők a jövőjéről?

Marсel Scorpan - az Eco Glass Haus Romania cég munkatársa, amely a modern, ökológiai, energiatakarékos, előregyártott okosházak építésére összpontosít, német Fachwerk építési technológiával, szlovén Kager Group partnerével - így nyilatkozik: Általában véve széles skálájú előregyártott projektek vannak, a klasszikus stílustól a high-techig, különböző építészeti stílusokban. A részekből gyárakban robottechnológiával történő összeszereléssel, majdnem bármilyen tervezést meg lehet valósítani. Amikor az egyedi otthonokról van szó, a legnépszerűbbek a „Chalet-stílusú” házak, amelyeket 80-90% -os homlokzati üvegezés jellemzi. A „környezetbarát lakás megoldások” tekintetében mi lehetne környezetbarátabb, mint egy nem szén-dioxid alapanyagokból épített ház, olyan technológiákkal, mint a geotermikus fűtés, az alapvíz ellátás és a csapadékvíz hasznosítása, többek között.

Míg másik szakértőnk, Nikša Todorović, Szerbiában, a Acetra cégnél dolgozik. Világszerte részt vesz projektekben. Dolgozott már Norvégiában, Belgiumban, Németországban, az Egyesült Államokban, Katarban. Ő azt mondja: A fa, együtt a kővel, az egyetlen építőanyag, amelyeknek felhasználása az építkezéseknél nagyjából velünk egyidős; több ezer éve folyamatosan használjuk. Ez a tulajdonság azok közé a anyagok közé sorolja, amelyek nem alkalmazkodnak a modern építészethez, hanem inkább formálják azt. A kortárs építészetnek és a jövőbeli építészeti irányzatoknak alkalmazkodniuk kell a tömeges fa használatához. Helyezz el egy tömegelt fa oszlopot betonoszlopok közé, és mindenki észreveszi; helyezz el egy betonoszlopot fa oszlopok közé, és alig lesz észrevehető. Ez az MT ereje, amit a modern építészetnek teljes mértékben ki kell aknáznia.

 adidas_02_courtesy-lever.jpg

Hagyományos építkezés vs. Mass Timbet/CLT. Hatékonyság és gyors építés!

Az egyetlen hasonlóság a hagyományos otthonokkal az alapozás és a befejező munkálatok. Maga a ház nem  hagyományos módon 'épített'. A gyárban precíz gépek segítségével előregyártják, nagy blokkokká (lapok, falak stb.) a kiválasztott tervezés és terv alapján. Ezeket a blokkokat ezután szállítják az építési helyszínre, és rövid idő alatt (7-15 nap), gyakorlatilag, mint a Lego építése, összeszerelik az alapra. Ha meg van korábbról az előre elkészített készleted, a házat 2-3 hónap alatt teljesen 'kulcsrakész' állapotba lehet kivitelezni. Általában az ház rendelésétől számított 4-6 hónap alatt elkészül a gyárban. Azonban ezt az időt az építési helyszínen fel lehet használni az előkészítési munkálatokra, mint pl.az alapozás - mondja Scorpan úr.

Rakj össze egy IKEA polcot, és megérted a Mass Timber építési folyamatát. Számos Mass Timber elemet, ezer csavart és részletes összeszerelési utasítást fogsz kapni. Bár sok előnye van a hagyományos építési módszerekhez képest, a fő különbség az előregyártott elemek által elérhető hatékonyságban és sebességben rejlik. Nincs szükség adalékanyagokra, betonkeményedésre és várakozásra. Minden pontosan illeszkedik a helyére. - mondja Todorović

 adidas_03_courtesy-lever.jpg

Hogyan csökkentheti az építőipar szén-dioxid "termelését"?

Sok mindent mondanak arról, hogy a Mass Timber/CLT építészet, a fa miatt nemhogy szén-dioxidot termel, hanem csökkenti azt, de van egy hatékonyabb szempont is, amikor a szénlábnyom csökkentéséről van szó. Kétségtelenül a legnagyobb szennyező a beton, különösen annak fő alkotóelemének, a cementnek a gyártása. Az egyenlet egyszerű: Minél több a Mass Timber szerkezetet építünk, annál kevesebb betonszerkezet lesz felhasználva. - válaszol Todorović.

Miylen hatással lehet ez az építési mód az erdők telepítésére?

Mint új és ígéretes technológia, a tömeges fa óriási potenciállal rendelkezik. Az ökobarát építkezésekre való összpontosítás elősegíti a növekedését, ami nagyobb igényhez és több munkahelyhez vezet a gazdaságban. Mivel a Mass Timber/CLT faalapú, ez a kereslet ösztönzi az új erdők telepítésének szükségességét. - mondja Scorpan

Míg Todorović a következőt válaszolta: Minden iparág új lehetőségeket kínál, különböző mellékhatásokkal. Hagyjuk egy kis időre a pénzügyi szempontokat, és emeljük ki a Mass Timber/CLT környezeti előnyeit. Amikor az összképet nézzük a környezet jólétére vonatkozóan, a gazdáktól a tudósokig mindenki számára felmerül a kérdés: "Mennyire előnyös, ha kivágjuk az erdőket?" Ez a kérdés pontosan kihangsúllyozza a Mass Timber/CLT iparág fontosságát. Hozzunk létre egy tervet, és kezdjünk el fákat ültetni, amelyeket majd felhasználunk szerkezetekhez, amikor eljön az idő. Végül is nem igazán zöld építés, ha egészséges erdőket alakítunk át "fogpiszkálókká".

 _4a_1277_f2.jpg

És mi a helyzet a tartóssággal?

Scorpan: A Mass Timber/CLT talán újnak tűnhet, de ez egy újraalkotott technológia. Az Európában, különösen Németországban, Ausztriában és Hollandiában található Fachwerk házak megmutatják a fa építészet tartósságát, hiszen ezek már több mint 500 éve állnak. A modern Mass Timber/CLT szerkezetek erőre, könnyedségre, rugalmasságra és tűzállóságra szolgáló szerkezeti ragasztott gerendákat használnak. Az oszlopok és gerendák különleges tervezéssel készülnek, előreszerelt járatokkal, amelyek leegyszerűsítik a vezetékek és csövek telepítését. A falrészek szerkezeti gerendákat használnak, amelyeket réteges szigetelőanyagokból készült szendvicspanelekkel töltöttek meg, valamint többrétegű üvegablakokkal, biztosítva kiváló hőszigetelést. A magas minőségű anyagok lehetővé teszik a vízgőz diffúzióját, természetesen szabályozva a beltéri páratartalmat, és fenntartva a hőenergia hatékonyságát. A gyártók általában 25-40 éves garanciát kínálnak, hangsúlyozva a Mass Timber/CLT hosszú távú tartósságát.

1667_7099-94f5698355d33a6aab478e20692351aa.jpg

Fachwerk építészet a Dél-Dunántúlon

 

A Mass Timber/CLT az EU jövőjében?

Jelenleg a Mass Timber/CLT népszerűsége az ár miatt alacsonyabb, mint kellene. A minőségi Mass Timber/CLT-t  négyzetméterenként magasabb áron értékesítik, mint a hagyományos betonházakat, mivel a gyártási anyagok és technológia költségesek. A folyamat drága gépeket és magasabb szakképzettséget igényel a hagyományos építéshez képest. Azonban a technológiák fejlődésével és a gyártási volumenek növekedésével az előre gyártott készletek építési költségei minden bizonnyal csökkenni fognak.

Megkérdeztük Todorovic urat - aki egyben az OctoEnrichify nevű, a Mass Timber építési projektekhez készült IFC modelleket segítő Python-alapú szoftverfejlesztője is -, hogy mit gondol az EU jövőbeni támogatásáról a zöld terv keretében.

Egyszerűen fogalmazva: amint világos támogatás érkezik, különösen az EU-tól, többet fogok tudni mondani erről. Ha az európai nagyhatalmak zöld építkezést szeretnének, miért ne tennék elérhetővé mindenhol, nem csak gazdag országokban? Az idő eldönti majd. Azt gondolom, hogy minden országnak saját zöld építkezési jövőjéről kell döntenie, és ha őszinte szándékokról van szó, akkor az EU és a BRICS ilyen projekteket világszerte támogathatnának. Végül is mindannyian ugyanazon a bolygón élünk.

 

_4a_2725_f2.jpg

 

Összefoglalva: Az ötletben és a Mass Timber/CLT építkezésben hatalmas lehetőség van!

Azonban ez a potenciál csak akkor valósulhat meg teljesen, ha az EU és a szomszédos országok támogatják ezt a zöld építési trendet. A faépítés ZÖLD, és a növekvő termelési kapacitás és csökkenő árak mellett a megrendelők értékelni fogják, különösen az esetleges EU-támogatással.

A Balkán és Magyarország reménykedhet a szektorban való növekedésben, mert a gyártáshoz kiemelten fontos a közelben lévő erdők megléte (új fák ültetése mellett természetesen!).

Tekintettel a gyors építés iránti növekvő igényre és a munkavállalói igényeket kielégítő kényelmes gyártói környezetekre (ki szeretne téglát rakni az esőben 10 Celsius foknál, ha házat építhet fűtött létesítményben 8-tól 16-ig?), a Mass Timber és CLT iparágak vezető szektorokká válhatnak. A balkáni, mérsékelt munkaköltségek mellett (az EU-hoz viszonyítva) el kell gondolkodni az erdőkbe való befektetéseken is!

 

Csak néhány példa!
Jelenleg épülő legjelentősebb Mass Timber/CLT projektek:

ww20-hoho-wien.jpg

HoHo Bécs, 24 emelet 84 méter magasság

2023-12-16_11_32_30-learn_about_amazon_hq2_s_sustainable_construction_and_design.png

Az Amazon cég 2-es számú központja

schmidt-hammer-lassen-architects-rocked-tiger-switzerland-residential-architecture-hero_dezeen_2364_col_0-852x852.jpg

Rocket&Tigerli, Svájc, Schmidt Hammer Lassen

living-cities-jakob-macfarlane-architecture-iceland-reinventing-cities-net-zero_dezeen_2364_sq-852x852.jpg

Living Landscape, Izland, Jakob+MacFarlane and T.ark

 

Források: 

https://www.archdaily.com/966536/mass-timber-seizes-its-moment-the-lever-architecture-experience/611465aff91c8100290001a5-mass-timber-seizes-its-moment-the-lever-architecture-experience-image?next_project=no

https://www.dezeen.com/2023/03/01/dezeen-guide-mass-timber-revolution/

A bejegyzés trackback címe:

https://kristof-ladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr1118284023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

Ladányi Kristóf vagyok. 1982-ben születtem, Nagykanizsán. 2000-ben Horvátországba költöztem ahol nagyon sok embert ismertem meg. Széles körben megismertem az ottani kultúrát és piaci igényeket, viselkedést. Több, mint 20 éves értékesítési tapasztalatom van, ebből több, mint 10 év az építőipar területén. 2 gyermekem van, házas vagyok (újra :) ). Sokat túrázunk, utazunk. Sokat olvasok és tanulok. A blogban világmeglátásomat és tapasztalataimat közlöm. A sok munka és családi teendő mellett én vagyok a TEDxNagykanizsa szervezője és kurátora is. Szeretnél követni, kapcsolatba lépni velem? Látogass el ide: www.linktr.ee/lkristof

Friss topikok

süti beállítások módosítása