Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

A Balkáni Régióban tevékeny értékesítő Apuka és Férj blogja

Hogyan maradt Szerbiában talpon az építőipar?

Az Európai Unió országaiban és a világ számos részén a válság az ingatlan- és építőipari szektorban egyre komolyabbá válik, de Szerbia építőipara irigylésre méltó trendet mutat derült ki a Délkelet-európai Politika és Gazdaság Intézet (IPESE) elemzéséből.

A jelentés leírta, hogy a kormány idejében reagált és intézkedett, amikor globális szinten az építőipar sorsa eldőlni látszott. Nem szabadott hagyni az építőipart elveszni, hiszen ez Szerbia egyik gazdasági növekedési motorja. 

A kormány nem a költségvetésből származó támogatások, adókedvezmények vagy árak befagyasztásával segített, hanem modernizálta a jogi keretet, és nagyon gyorsan bebizonyosodott, hogy ez jó irány volt.

 

Mit ért el Szerbia kormánya a tervezésről és építésről szóló törvény modernizálásával, ami a piaci fellendüléshez vezetett?

Az első intézkedések a vállalkozók számára messze a legfontosabb dolgokon változtatott - a vállalkozás bizonyosságát és kiszámíthatóságát növelték.  Az építési engedélyek kiadására vonatkozó eljárásokat felgyorsították, és megszüntették a lassító intézkedéseket, mint például a díjas konverziót. A konverzió során a terület-használati jogokat díj ellenében alakítják át, és azután a tulajdonos a jogokat saját tulajdonként kezelheti.


Lehetővé tették továbbá az engedélyezési folyamat átláthatóbb legyen a polgárok és az építők védelme érdekében. (Hulladékgazdálkodási előírások, út javítása az építkezések után stb. a cikk végén bővebben erről)

 

De hogyan állnak most?

 

2023-11-28_10_08_13-building_permits_statistical_office_of_the_republic_of_serbia.png

Kiadott építési engdélyek száma
Új építkezések
         Összesen

Forrás: https://www.stat.gov.rs/en-us/oblasti/gradjevinarstvo/gradjevinske-dozvole/

 

A Szerbiai Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 második negyedévében az építési munkák értéke Szerbia területén aktuális árakon (!) számolva 21,1 százalékkal nőttek az előző év második negyedévéhez képest.
A júniusi építési engedélyek száma (2 579) 17,9 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakához képest. Júliusban az engedélyek száma tovább nőtt (2 709) - 14,2 százalékkal az előző év azonos időszakához képest.

Ha az engedélyek számát hónapok szerint nézzük az idén, július a rekordtartó. Januárban 1 568, februárban 1 786, márciusban 2 576, áprilisban 1 972, májusban pedig 2 404 engedélyt adtak ki.2

Összehasonlításképp: Magyarországon az építőipar 2023-ban szeptemberig 35%-ot esett vissza az előző év ezen idejéhez képes. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a magyar építőipar teljesen más gondokkal küzd. Ezek közül talán a magas kamatláb a legmérvadóbb különbség, ami jelen pillanatban Magyarországon -annak ellenére, hogy a csökketés elkezdődött- 13%. Ez az érték Szerbiában viszont éppen most kezdett el nőni, de most is csak 6,5%-os mértéket mutat. A Szerb vezetés által meghozott döntések nálunk már korábban bevezetésre kerültek.

A felsorolt adatok és tények bizonyítják, hogy a szerb építőipar helyreállása jól halad az intézkedéseknek köszönhetően és csak 2023 első két hónapjában mutatott egy kis megtorpanást. Hozzájárulása növekszik a GDP-hez, ami 2022-ben 6,4 százalék volt. Az előrejelzések szerint ez a növekedés folytatódni fog az év végéig, valamint a következő években is, hangsúlyozza az IPESE Délkelet-európai Politika és Gazdaság Intézet elemzése.

 

 

 Modernizálás és zöldülés az Európai Unió felé mozdulva:

Tekintettel a ingatlanpiac és általában az építőipar globális trendjeire, a szerb kormány úgy döntött, hogy -a nyilvánosság egy részének ellenkezése ellenére- módosítja az egyik kulcsfontosságú rendszerszintű törvényt - az Építési és tervezési törvényt.

Már a májusi bejelentés is, hogy a modernizált törvényt a Parlament elé terjesztették elfogadásra, nagy visszhangot keltett a piacon. A törvény modern megoldásokat hoz a fenntartható és energetikailag hatékony építési területen, tersezti a digitális építőipar digitalizációját (elektronikus építési napló használatát) és ösztönzi a BIM technológiát, amely egyébként a digitális átalakulás hajtóereje.

Az összes középület és 10 000 négyzetméternél nagyobb objektum esetében kötelezővé válik a zöld építési tanúsítvány.

A befektetőnek kötelessége lesz az építési engedélyek elérhetősége előtt bizonyítékokat szolgáltatni az építési hulladék kezeléséről, ezzel megoldva a vadlerakók problémáját. A törvény módosításai kötelezik a befektetőt, hogy költségén biztosítékot tegyen le az épületek környezetében keletkezett károkért, és hogy a saját költségén javítsa meg azokat az utakat, amelyeket a kamionok az épület építése során megrongáltak. Ha ezt nem teszi meg, akkor egy garancia létezik, amelyből a helyi önkormányzat végrehajthatja a javítást.

 

 excavator-1212472_1280.jpg

Fotó: Pixabay

Forrás: https://biznis.kurir.rs/nekretnine/4254882/srpska-gradjevinska-industrija-pokazuje-zavidan-nivo-otpornosti

A bejegyzés trackback címe:

https://kristof-ladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr4518269007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

Ladányi Kristóf vagyok. 1982-ben születtem, Nagykanizsán. 2000-ben Horvátországba költöztem ahol nagyon sok embert ismertem meg. Széles körben megismertem az ottani kultúrát és piaci igényeket, viselkedést. Több, mint 20 éves értékesítési tapasztalatom van, ebből több, mint 10 év az építőipar területén. 2 gyermekem van, házas vagyok (újra :) ). Sokat túrázunk, utazunk. Sokat olvasok és tanulok. A blogban világmeglátásomat és tapasztalataimat közlöm. A sok munka és családi teendő mellett én vagyok a TEDxNagykanizsa szervezője és kurátora is. Szeretnél követni, kapcsolatba lépni velem? Látogass el ide: www.linktr.ee/lkristof

Friss topikok

süti beállítások módosítása