Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

A Balkáni Régióban tevékeny értékesítő Apuka és Férj blogja

A horvátországi építőipari lehetőségek és problémák

untitled_design_3.png

 

Az ING – GRAD vállalat elnöke, mr. sc. Branislav Brizar szerint az infláció miatt magasabb költségeik merültek fel projekjeik során, ami a dolgozóknak is fizetésemelést eredményezett. Ennek következtében a tervezett projektek kevésbé jövedelmezőek lettek, mint azt várták.

Az ipar más vállalatai is jelentősen emelték áraikat az új projektek esetében, az inflációs költségek és a dolgozói jövedelmek növekedése miatt. Ennek eredményeként a magasabb ajánlattételi árak miatt befektetők ideiglenesen lemondottak a projektek megvalósításáról és/vagy további forrásokat keresnek a megvalósításhoz.

 

Főbb problémak a horvát építőiparban

Az építési költségek nőnek. A a vállalatok tulajdonosai nehezen alkalmazkodnak a kisebb nyereségekhez. Érdekes, hogy az áremelkedési tendencia Horvátországban magasabb, mint az EU-átlag, és 2022-ben az építési árindex 33%-kal nőtt 2019-hez képest.

A szektorban tapasztalt áremelkedések nem tükröződnek vissza a profitabilitási mutatókban, ami részben a nagyobb piaci kereslet következménye is lehet.

Az építőipar a GDP közel 6%-át teszi ki, de kihívást jelent a Németországból származó lakásépítés lassulása, ami közvetlen hatással van a horvát anyag- és termékbeszállítókra.

Másik kihívás a munkaerőhiány és a nehézkes munkaerőimport piac, ami lassú munkavállalási engedélyezéshez vezethet. A tervezéstől az ajánlatok beadásáig és az alvállalkozó kiválasztásáig hosszú időt vesz igénybe, ami befolyásolja az építési projektek minőségét.

A magas infláció, az árak korábbi váratlan emelkedése is fenyegeti az iparágat. Ez a közbeszerzéseknél a szerződött projekteken jelentkezik, ahol sajnos nincsen lehetőség az árkorrekcióra, mert fix árakon kötöttek korábban szerződést. A probléma továbbra is fennál, hiszen a kormányrendelet a költségnövekedés elismeréséről, gyakorlati szempontból nem működik jól, így az esetleges jogi viták vagy elkerülések jelentik a lehetséges kimenetelt.

 

Optimizmussal a jövőbe

A kihívások csökkentéséhez kulcsfontosságú lenne a döntéshozatal felgyorsítása és a kivitelező kiválasztásának szigorítása.

A következő 10 évben várhatóan jelentős beruházások lesznek a vasúti infrastruktúrában, mintegy 4 milliárd euró értékben.

A Dalekovod, a vezető építőipari vállalat, optimizmussal tekint a jövőbe, elérve 2022-es céljait. A hazai befektetések az energia- és közlekedési infrastruktúrába, valamint a modernizáció és a közlekedési kapacitások növelése révén a cég terjeszkedését eredményezik. Az építőiparban bekövetkező változások, mint például az elavult infrastruktúrat felújítása és az energiaforrások átmenetele a megújuló energiák felé, fontos szerepet játszanak. Ugyanakkor a munkaerőhiány, a munkaerőimport rendszere és a hosszú idő a munkavállalási engedélyek kiadásáig kihívásokat jelentenek. A vállalatok az optimizmusukat a várható építési projektek és az új zöld és digitális tranzíciókra való beruházásokkal támasztják alá. A növekvő kereslet a magasépítési projektekben, különösen Zágrábban, ígéretes növekedést és stabil fejlődést vetítenek előre az építőiparban.

Az országot húzó turizmus- és vendéglátóipar a prémium szegmens felé mozdul, mivel az utóbbi években (COVID előtt és után) a fogadókapacítás sajnos ki lett maxolva. Ezért ugyanabból a turista tömegből szeretnének még több pénzt kihozni. A prémium hotelek, apartmanok és mobilházak építése várható nagy léptékben a következő években.

A következő írásom szerbiáról fog szólni, hogyha ez tetszett akkor jelölj, kövess be vagy iratkozz fel MOST!

Forrás: https://www.vecernji.hr/vijesti/profitabilnost-ali-i-kvaliteta-napadnuti-sa-svih-strana-1715995

A bejegyzés trackback címe:

https://kristof-ladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr8518265471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

Ladányi Kristóf vagyok. 1982-ben születtem, Nagykanizsán. 2000-ben Horvátországba költöztem ahol nagyon sok embert ismertem meg. Széles körben megismertem az ottani kultúrát és piaci igényeket, viselkedést. Több, mint 20 éves értékesítési tapasztalatom van, ebből több, mint 10 év az építőipar területén. 2 gyermekem van, házas vagyok (újra :) ). Sokat túrázunk, utazunk. Sokat olvasok és tanulok. A blogban világmeglátásomat és tapasztalataimat közlöm. A sok munka és családi teendő mellett én vagyok a TEDxNagykanizsa szervezője és kurátora is. Szeretnél követni, kapcsolatba lépni velem? Látogass el ide: www.linktr.ee/lkristof

Friss topikok

süti beállítások módosítása