Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

A Balkáni Régióban tevékeny értékesítő Apuka és Férj blogja

Miért hagyták ki az új otthonfelújítási programból az ország felét?
Csak házakra vehetsz fel támogatást, de hol vannak a lakások?

image_13.png

Tudtad? 80%-a lakott az 1990 előtt épített lakásoknak. És azt, hogy 70%-ának nincsen hőszigetelése? Miért hagyták ki őket az új otthonfelújítási programból?
Elméletileg a válasz az, mert nehezebben döntenek közösen a lakóközösségek. De vajon a program alkótói tudják-e, hogy a lakásokat lehet egyénileg is szigetelni belső oldalról? Sőt, van olyan lakóház amit csak és kizárólag belső oldalról lehet szigetelni. Vagy azt, hogy mennyi ablak cserére megérett lakás találhat. A problémára nemrégen az Index.hu is kitekintett.

 

Röviden az új otthonfelújítási programról átláthatóan:


• 108 milliárd forintos keretösszeg
• Célja az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése.
• A program június elejétől indul, a részleteket társadalmi egyeztetésre bocsátják.
• A támogatás 6 millió forint lehet, melynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás.
• A támogatás összege a járás fejlettségétől és a jövedelemtől függően alakul.
• A programban legfeljebb 7 milliós beruházással lehet részt venni legalább 30%-os energiamegtakarítás elérésével.
1 millió forint önerőt minden esetben biztosítani kell.
• A hitelt 8 éven belül kell visszafizetni, a törlesztőrészlet 25-36 ezer forint között lesz.
A program keretében szigetelésre, nyílászárók cseréjére, használati melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítésére lehet igénybe venni a támogatást.
• A program célja az energiaszuverenitás növelése, a lakossági energiafogyasztás csökkentése, és a hazai építőipar fellendítése

 

Bővebben a 1990 előtt épült és szigeteletlen lakások és családi házak lakottságáról


A becslések szerint az 1990 előtt épült és szigeteletlen lakások és családi házak nagy része lakott. Ez azt jelenti, hogy ezekben az ingatlanokban millió számra élnek emberek. A szigetelés hiánya jelentős problémákat okoz mind a lakók számára, mind a környezet számára.

Lakások:

  • A KSH 2021-es adatai alapján a lakások 72,6%-a lakott. Ez azt jelenti, hogy a 1990 előtt épült lakások körülbelül 80%-a lakott.
  • A szigeteletlen lakások aránya 70%, ami azt jelenti, hogy kb. 1 576 000 lakott lakás nem rendelkezik szigeteléssel.

    Ez a helyzet számos problémához vezet
    Magasabb energiafelhasználás: A szigeteletlen lakásokban a hő nagy része a falakon, a tetőn és a padlón keresztül távozik. Ez magasabb fűtési és hűtési költségeket eredményez a lakók számára, és növeli a szén-dioxid-kibocsátást.
    Penészedés: A szigeteletlen falakon és a tetőn páralecsapódás keletkezhet, ami penészedéshez vezethet. A penész károsíthatja az épület szerkezetét, és allergiás reakciókat okozhat a lakók számára.

    És ez az amit az állam, az Európai Unió által megfogalmazott Grean Deal keretein belül szeretne csökkenteni. 

A Grean Deal a tervek szerint biztosítani fogja, hogy:

- 2050-re nullára csökkenjen az üvegházhatású gázok nettó kibocsátása;

- a gazdaság növekedése függetlenedjen az erőforrás-felhasználástól;

- az átállásnak egyetlen ember vagy térség se legyen a vesztese.

2024-04-10_09_26_30-heat_loss_free_picture_google-kereses.png

 

Családi házak:

  • A KSH 2021-es adatai alapján a családi házak 85,7%-a lakott. Ez azt jelenti, hogy a 1990 előtt épült családi házak körülbelül 88%-a lakott.
  • A szigeteletlen családi házak aránya 73%, ami azt jelenti, hogy kb. 1 114 000 lakott családi ház nem rendelkezik szigeteléssel.

    Fontos megjegyezni, hogy ezek csak becslések. A valóságban a lakott és lakatlan lakások és családi házak aránya ettől eltérhet. Azonban a becslések alapján is egyértelmű, hogy a szigetelés hiánya jelentős probléma Magyarországon. A kormányzat a "ReStart" program keretében támogatást nyújt a szigeteléshez. Ha Önnek is 1990 előtt épült lakása vagy családi háza van, érdemes elgondolkodnia a szigetelésen.



Most már látjuk, hogy mekkor arányban vannak a szigeteletlen lakások és házak. Azt is láthatjuk, hogy a Grean Deal alapján ennek a programnak egyetlen ember sem lehet a vesztese. Ezek alapján valóban nem értem, hogy ezúttal miért maradtak ki a lakások? Lesz-e a lakásokra külön támogatás később?

2024-04-13_09_55_59-parlament_hu_documents_10181_4464848_infojegyzet_2020_52_europai_zold_megallapod.pngKép forrása: parlament.hu



Ha van véleménye a támáról szóljon hozzá, ossza meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://kristof-ladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr6218380125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

Ladányi Kristóf vagyok. 1982-ben születtem, Nagykanizsán. 2000-ben Horvátországba költöztem ahol nagyon sok embert ismertem meg. Széles körben megismertem az ottani kultúrát és piaci igényeket, viselkedést. Több, mint 20 éves értékesítési tapasztalatom van, ebből több, mint 10 év az építőipar területén. 2 gyermekem van, házas vagyok (újra :) ). Sokat túrázunk, utazunk. Sokat olvasok és tanulok. A blogban világmeglátásomat és tapasztalataimat közlöm. A sok munka és családi teendő mellett én vagyok a TEDxNagykanizsa szervezője és kurátora is. Szeretnél követni, kapcsolatba lépni velem? Látogass el ide: www.linktr.ee/lkristof

Friss topikok

süti beállítások módosítása