Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

A Balkáni Régióban tevékeny értékesítő Apuka és Férj blogja

TETŐFELÚJÍTÁS, TETŐCSERE NAPLÓ 3. RÉSZ - AVAGY EGY BENNFENTES NAPLÓJA TANÁCSOKKAL TIPPEKKEL

Az előző, 2. napló részben megígértem, hogy ebben a részben bemutatom a tetőmet, ami már (nekem) megérett a cserére. És elmondom, hogy milyen anyagot választottam rá és miért.

Nem kertelek, íme a tetőm, nézd meg, a kép alatt kielemezzük.

img_5992.jpeg

 

Mit is látunk?

Egy, a múlt század közepén épült, téglafalú házat. Most a tető a lényeg.

Bal oldalon a házhoz tartozó, egykori melléképületek láthatóak, amiben mostanra egy kisebb lakórész lett kialakítva. Az említett melléképületen a nagykanizsai cserépgyárból (téglagyár) származó falcolt kerámiacserép (gyártási éve tippre 1950 környékén) a lakóház részen pedig a 60-as 70-es években oly népszerű pala került ami az állapotából adódóan 1970-es években kerülhetett fel. Nagyon magasra nyúló, tégla kéményekkel amik már létszámban (a képen nem látható, de 4 db van) is elvesztették a létjogosultságukat.

A szálcement pala Magyarországon. Miért is egészségtelen?

Az osztrák Hatschek cég 1903-ban Nyergesújfalún indította be az azbesztcement anyagú pala gyártást.
Piszkén 1907-ben alapították a Miskolczi és Társa Azbesztcement Pala- és Papírgyár Betéti Társaságot. Terrenol és Terrolux néven gyártottak tetőfedő palákat.
Továbbá az Óbudán 1869-ben alakult Újlaki Tégla és Mészégető Rt. is gyártott azbesztpalát a 20. század első felében.

1970-ben hosszas mérlegelések után az azbesztet az egészségre káros anyagnak nyilvánították, megkezdődött az azbeszt fokozatos kivonása a termékekből.

Az azbesztpala egy keménykötésű anyag, mindössze 10-30 százalékban tartalmaz azbesztet, a nagy része cement, éppen ezért eddigi ismereteink szerint az azbesztrostok nyugalmi helyzetben kevésbé szabadulnak ki az ilyen felületekről.

Bontáskor (főleg szakszerűtlen), a közelmúltban jellemző óriási viharokban és magasnyomású mosáskor (ne csináljuk!) jelenti a legnagyobb veszélyt. Az azbesztlapok szakszerű eltávolítása során a felületet folyamatosan nedvesíteni kell (így az azbesztrostok nem kerülnek olyan könnyen a levegőbe), a szegeket (szegecseket) el kell vágni, az azbesztlapokat pedig egészben levenni a tetőről. Törésnél szabadul fel legnagyobb mennyiségben a káros anyaga.

Források:

https://www.tetocentrum.hu/hu/szalcement-pala-tortenete és https://laboratorium.hu/azbesztpalaveszely.html

Tetőszerkezet

A ház tetőszerkezetét elemezvén nagyobb súlyú tetőfedő anyagra tervezték, ami számomra nagy kérdéssé teszi: miért és mikor került fel a pala a ház tetejére?

Hol torokgerendás, hol oldallábas, szelemenes fedélszerkezet ami valóban nagy teherbírásra lett tervezve. Lécezés szarufára, ellenléc és fólia nélkül. Csapolásokat használva. A tetőszerkezet valóban régi, azonban szép és tartós munka. Elnézve a szarufákat talán kezelésre, de cserére nem biztos, hogy szorul bármelyik is. Hurrá, ezt megúsztuk.

Viszont a kiemelt részen való (felül), veszélyes anyagnak minősített azbesztes palának az elszállítását nem biztos, hogy megúszom. Aminek úgy tippelek 400.000 Ft-os költsége lesz. Persze, ha lesz rá támogatás akkor akár ingyenes is lehet.

TIPP az azbeszt elszállíttatásához ingyen

Az Uniós törekvéseket követve úgy gondolom 2023-ban is lesz támogatott, ingyenes palaelszállítás (veszélyes hulladéknak minősül) amit ITT követhetsz.

img_5989.jpeg

Persze azért van pár kötés ami javításra szorul, mint pl. ennél a sárgerendánál

img_5991.jpeg

Cserére szoruló, kezeletlen fenyő gerendák

Miért cserélem?

  1. A nemrégen felújított részen a cserép már annyira elöregedett (60 -70év után), girbe-gurba lett és ezért a hatalmas, orkán erejű széllel járó esőknél beázik. Megjegyzem a nagykanizsai cserépgyár nem véletlenül nem gyárt már cserepet. Utoljára a Industrie Cotto Possagno cégcsoport próbálkozott sajnos sikertelenül. Csak még egy bizonyítéka annak, hogy nem mindenhol lehet minőségi cserepet gyártani ahol téglát gyártanak.
  2. Szeretném a palát eltávolítani. Nem egészséges, legyen a neki megfelelő helyen, de ne az én életteremben. Itt megjegyzem, a pala nem ázik be, jó tetőfedőanyagnak bizonyult és ilyen szempontból nem szorul cserére.
  3. Szeretném korszerűsíteni a tetőmet, hogy ne legyen már gondom vele ebben az életben
  4. Szeretném széppé tenni a házamat. Nézd meg az első képet. Ha szemből nézed a házat, vizuálisan 40%-ban meghatározó a tető kinézete az összképhez!
  5. Szeretném a használaton kívüli kéményeket visszabontani, hogy ezzel egyszerűbbé tegyem a tetőt. Ez kevesebb hibalehetőséget ad a tetőn a későbbiekben. Az esetleg majd használatba kerülő kéményt pedig tervezem újrarakatni.

 

Miért kerámicserepet választottam?

 Aki olvasta a blogom első részét azt tudja, hogy kerémia cserepet értékesítek. Aki olvasta a második részt is az már maga is tud dönteni a tetőfedő anyagok között, de íme az én érveim:

  1. IGEN, tetőcserepet értékesítek és ez nem véletlen. Ebben az anyagban bízok a legjobban. Ez az anyag a tetőfedőanyagok (jelen pillanatban) királya. Több, mint 2000 éves múltja van.
  2. Nem szeretnék többet hozzányúlni a tetőmhöz (megbontani, javítani stb.) ebben az életben. Nincsen szükségem további stresszre. Egyszer szeretném megcsinálni. Ám 100 évig szeretnék élni, de abban az esetben, ha összejön, sem kell majd hozzányúlni, ha minden rendben lesz.
  3. A legszebb a kerámiacserép a modern (értsd 1900 után épült) házakon.

 

Melyik kerámia tetőcserepet választottam és miért?

Gyakran kérdezik tőlem a vevőim, miért ajánlom a CREATON lenti gyárában lévő tetőcserepeket. 
A válasz: mert valóban megbízok bennük. Az 50 év garancia nem mellébeszélés. Az agyagot évekig kutatták német szakemberek, mielőtt a lenti gyártelep megépítése mellett döntöttek. Reklamáció nemhogy alig, de szinte nincsen az itt gyártott termékekre, holott 2008 óta folyik a termelés. Azt hiszem ez már elég ok lenne, de a kinézet is több, mint meggyőző. Az pedig csak hab a tortán, hogy magyar munkahelyeket támogatok, ha magyar terméket veszek.

A választásom pedig a klasszikus színű, borvörös RAPIDO cserépre esett. Ha követni fogod a blogot megtudhatod, hogyan fog állni a mostani, nem túl szép tetőnek.

creaton-rapido-borvoros-93636.jpg

Az anyag már az udvaromon áll beszerezve.

EXTRA TIPP a spóroláshoz
Figyelem, nem vagyok jövőbelátó, nem minősül befektetési tanácsnak!

Aki ezen a világon él az tudja, hogy az energiaárak elszálltak a magasba és azt is tudja, hogy a tetőfedőanyagok gyártása mind nagy energiaigényű. Szerezd be -ha van rá lehetőséged- még idén, 2022-ben a tetőfedő anyagot, ha 2023-ban tervezed a tetődet cserélni.


A faanyag beszerzését halaszd jövőre, hiszen a jelen állás szerint az építkezési támogatások jóval alacsonyabbak lesznek jövőre, tehát ezekből a kis energiaigényű anyagokból, valószínűleg nagyobb készlet fog jutni kisebb keresletre.

 

Tudtad?
Magyarország a 4. legnagyobb cserépgyártó exportáló ország a világon!

a9e969af5b3b49c39b903e423eec2680.jpg

Szijjártó Péter mondta amikor a CREATON-nál járt

Kövesd a blogot, hiszen a következő részben megtudhatod: Hogyan válassz kitűnő tetőfedőt? Hogyan szúrd ki a kóklert és hogyan ismerd fel a valódi mestert? Tippek a tárgyalásnál a költségcsökkentéshez. A tetőfedőanyagok házilag való kiszámításához is adok segítséget, hogy ne lehessél átverve.

A bejegyzés trackback címe:

https://kristof-ladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr5917976650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

Ladányi Kristóf vagyok. 1982-ben születtem, Nagykanizsán. 2000-ben Horvátországba költöztem ahol nagyon sok embert ismertem meg. Széles körben megismertem az ottani kultúrát és piaci igényeket, viselkedést. Több, mint 20 éves értékesítési tapasztalatom van, ebből több, mint 10 év az építőipar területén. 2 gyermekem van, házas vagyok (újra :) ). Sokat túrázunk, utazunk. Sokat olvasok és tanulok. A blogban világmeglátásomat és tapasztalataimat közlöm. A sok munka és családi teendő mellett én vagyok a TEDxNagykanizsa szervezője és kurátora is. Szeretnél követni, kapcsolatba lépni velem? Látogass el ide: www.linktr.ee/lkristof

Friss topikok

süti beállítások módosítása