Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

A Balkáni Régióban tevékeny értékesítő Apuka és Férj blogja

TETŐFELÚJÍTÁS, TETŐCSERE NAPLÓ 2. RÉSZ - AVAGY EGY BENNFENTES NAPLÓJA TANÁCSOKKAL TIPPEKKEL

Akasztják a hóhért; szokták mondani. Na most ez történik meg velem is, hiszen a tetőcserép értékesítő áll neki a háza tetőjének felújításába. Az előző cikkben bemutatkoztam és leírtam, hogy mire is számíthattok ebben a cikk-sorozatban. Most, ígéretemhez híven, ebben a cikkben leírom;

Mikor érett meg a tető a cserére?
Milyen tetőfedő anyagot válasszunk? Bemutatom a legfőbb jellemzőit az anyagoknak.

Mikor érett meg a tető a cserére?

Tapasztalataim szerint 5 okból cseréljük le a tetőnket

  1.  Beázik, elhasználódott.
    FIGYELEM!! Ez az eset -mivel sürgős- rejti a legnagyobb csapdákat, buktatókat. Ebben az esetben fizethetjük meg a legmagasabb árát tétlenkedésünknek, mert hirtelen kell cselekednünk (erről még lesz szó bőven a későbbiekben). Ha lehetséges ne várjunk eddig! A legrosszabb eset, ha nincsen rá pénzünk és akkor jutunk el idáig... Ez nagyon sajnálatos.
  2. Nem megfelelő számunkra a korábbi tetőnk, (vizuális vagy egészségi okok). Ez esetben a tetőnk még "egészséges" (értsd: nem ázik be). Megkopott a színe, kifakult. Más formát szeretnénk, aztbesztes pala van fent stb.
  3. Van pénzünk befektetni és a tetőnk felújítását jó beruházásnak tartjuk. Ide sorolnám azt is amikor a ház eladósorba kerül és egy tetőcserével szeretnénk megemelni az árát.
  4. Irigykedünk más, szép tetőjére. Igen, képzeld el valós indok a cserére
  5. Meg szeretnénk mutatni, hogy ki a legtehetősebb a környéken. Erre a fénylő, új tető tökéletes eszköz. És igen, valós vásárlási indok.

Milyen tetőfedő anyagot válasszunk?

Óhhhh, az örök kérdés mindenhol. Mit, milyen anyagot válasszak a tetőmre? Lássuk az érveket, ellenérveket a legkedveltebb tetőanyagokról.

Ezek, TOP 3 tetőanyag a magastető cseréjekor, építésénél: agyagcserép, betoncserép, cserepeslemez.

2022-es népszámlálás alkalmával végzett saját kutatásom

 

Kezdjük tehát a magyarországi favorittal:

Kerámia cserép

+ Jó tulajdonságai:

Hatalmas tapasztalat és múlt. A kerámia cserepeket több, mint 2000 éve tesszük tetőinkre. Magyarországon a római katonák az 1. századtól készítettek tetőcserepet amivel leginkább katonai épületeket fedtek le. Nagy mennyiségben az 1800-as évek közepén kezdtük el használni)

+ Időtállóság. Egyes kerámiacserepek akár 100 évig (vagy annál hosszabb ideig) védik és ékesítik tetőinket.

+ Lúg- és savállóság (a galambok ürüléke lúgos)

+ Színtartósság, moha- és algavédelem (az engóbozott, felületkezelt cserepeknél többszörösen igaz)

+ Jó a vízelvezetése

+ Ide szokták még sorolni, hogy teljes mértékben természetes anyagból készül

+ Az életciklusa miatt egyértelműen a leginkább környezettudatos választás.

+ A tetőfedők imádnak vele dolgozni. 54%-uk, maguk is ezt választanák

+ Az egyre divatosabb, egyre laposabb tetőkre is rakható, megfelelő alátéthéjazat kíséretében. (Egyes modellek akár 10°-ig)

1-3-1-epitkezoknek-gyors-es-konnyu-beepites.jpg

 CREATON BALANCE beépítése

- Rossz tulajdonságai:

- Egyértelműen a legdrágább a TOP 3 anyag közül. 2023-ban még nagyobb emelkedés is várható, hiszen magas hőmérsékleten égetik ki őket, gázt felhasználva.

 

 

Beton cserép

+ Jó tulajdonságai:

+ Jó vízzáróság és fagyállósság. Figyelem, ezért itt kiemelten fontos a tető kiszellőztetése a megfelelő szellőzés biztosításával!

+ Kicsit könnyebb, mint a kerámiacserép

+ Tartóssága nem olyan jó, mint kerámia társáé, de jónak mondható. Várt élettartam 50 év (forrás: Kutatás)

+ Itt is meg lehet említeni, hogy természetes anyagokból készül.

+ Az újabb felületkezelési eljárások már tartósabbnak tűnnek.

+ Kedvezőbb az ára a kerámia cserépnél. És a következő években még kedvezőbb lesz az ára, hiszen kevesebb energiát igényel az előállítása. (Az alapanyaga a cement előállítása használ nagyobb mértékben gázt)

 

- Rossz tulajdonságai:

- A korábbi betoncserepeknek a színe nagyon kifakult. Az új felületkezelési technológiák még nem bizonyítottak, hogy mennyire lesznek tartósak. Sajnos ezeken könnyen megtelepedett a moha és egyéb nem kívánatos anyagok.

- Törékeny. Gyakori probléma, ha cserélni kell, napelem kerül fel a tetőre vagy hozzá nem értő jár a tetőn akkor megreped, eltörik és a tető beázik. Előzzük meg azzal, hogy csak tetőfedőmestert engedünk fel a tetőnkre.

- Könnyűsége az egyre jellemzőbb, orkán-szerű viharok idejében, sajnos inkább hátrány, mint előny. A tető károsodása elkerülhető megfelelő cseréprögzítéssel ami meglehetősen megdobja a költségeket.

 kiegeszitok_szerelvenyek_a_teton-944x460-c.jpg
Terrán

Extra TIPP az anyag választásához!

Csak hazai gyártótól rendelj terméket! A 2023-2024-es szezonban fel fognak tűnni mindenféle import termékek, amiket nagy kedvezménnyel fognak ajánlani. Ezeknek ne ülj fel! Hosszútávon ezek a gyártók el fognak tűnni, nem fognak megfelelő támogatást nyújtani neked a garancia lejártáig sem. A pótlást is nehezen tudod majd megoldani.

A legjobb választások:

Kerámia: CREATON, TONDACH
Beton: TERRAN, BRAMAC

 

Cserepeslemez

Sokat gondolkoztam, hogy írjak-e egyáltalán erről az anyagról, hiszen meggyőződésem, hogy ez a tetőfedőanyag nem való a magyar lakóházakra és csak az ezt az anyagot elősegítő lobbi érvényesíti hazánkban ezt a tetőfedési módot. A tetőfedők szeretik, mert 2 nap alatt megkapják a munkadíjat és mehetnek tovább. Sok esetben az anyagon is nagy pénzeket tudnak keresni.

Sajnos nem tudok objektív lenni. Ha csak erre van pénz és/vagy nagyon lapos a tető hajlásszöge, menjen a tetőre. Ha van más lehetőség, kerüljük el. Hosszútávon ÉN jobbnak látok mást tenni.

 

A következő cikkben olvashatod:

Bemutatom a tetőmet, ami már (nekem) megérett a cserére. És elmondom, hogy milyen anyagot választottam rá és miért. Kövesd a cikkeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://kristof-ladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr2417954722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Munkáról, családról, hobbiról és a Balkánról

Ladányi Kristóf vagyok. 1982-ben születtem, Nagykanizsán. 2000-ben Horvátországba költöztem ahol nagyon sok embert ismertem meg. Széles körben megismertem az ottani kultúrát és piaci igényeket, viselkedést. Több, mint 20 éves értékesítési tapasztalatom van, ebből több, mint 10 év az építőipar területén. 2 gyermekem van, házas vagyok (újra :) ). Sokat túrázunk, utazunk. Sokat olvasok és tanulok. A blogban világmeglátásomat és tapasztalataimat közlöm. A sok munka és családi teendő mellett én vagyok a TEDxNagykanizsa szervezője és kurátora is. Szeretnél követni, kapcsolatba lépni velem? Látogass el ide: www.linktr.ee/lkristof

Friss topikok

süti beállítások módosítása